Fotokopi 75 yaşında

20. yüzyıla damgasını vuran en önemli buluşlardan biri olan fotokopinin icadı tam 75 yıl önce gerçekleşti.

Gündelik yaşamımızı, iş yapma şeklimizi kökten değiştiren fotokopinin icadı; bugün onlarca büyük firmanın rekabet ettiği, yüzbinlerce insanı istihdam eden, yüz milyarlarca dolarlık bir pazar haline geldi.

Dünyanın önde gelen teknoloji ve iş süreç yönetimi şirketlerinden Xerox’un kuruluşunu ve bugünlere gelmesini sağlayan fotokopinin icadından bugüne tam 75 yıl geçti. Amerikalı Bilim Adamı Chester Carlson tarafından 22 Ekim 1938 tarihinde ünlü Astoria Oteli’nde tanıtılan Xerografi buluşu ile çekilen ilk fotokopi metni, buluş gününü ve bulunan mekanı simgeleyen “22.10.38 Astoria” yazısıydı.

Yirminci yüzyıla damgasını vuran en önemli buluşlar arasında gösterilen fotokopinin icadı, günlük yaşamımızda ve iş hayatımızda çok önemli değişikliklere neden oldu. Gutenberg’in matbaayı icadından sonra, baskı sektöründe gerçekleştirilen en önemli buluş olarak kabul edilen fotokopi makineleri üretimi, geçtiğimiz 75 yıl içinde dünyanın en büyük endüstri kollarından biri haline geldi. Xerox dışında birçok dünya devi teknoloji firmasının da kurulmasının ve bu alanda üretim yapmasının yolunu açtı. Günümüzde fotokopi makineleri sektörü, dünya üzerinde onlarca firmanın rekabet ettiği, yüz binlerce çalışanı istihdam eden ve yüzlerce milyar dolarlık bir pazar haline geldi.

Chester Carlson’un bu buluşuna inanarak yatırım yapan ve Haloid olan adını değiştirerek bugünkü adını alan Xerox’un ismi dünya üzerinde fotokopi çekme kavramı ile özdeşleşti. İngilizce’de “fotokopi çekmek” eylemi, “Xeroxlamak” olarak adlandırılmaya başlandı. O günden bu güne dünya üzerinde milyonlarca adet fotokopi makinesi satıldı ve bu satışlardan elde edilen gelirler yüz milyarlarca dolara ulaştı.

Fotokopi makinesinden önce makine ile bir metnin veya dokümanın kopyalanması, daktilo kağıdının altına karbon kağıdı koyulmasıyla ya da metal kalıp dizgi yöntemi ile sadece matbaada yapılabiliyordu. Xerografi buluşu, ilk defa ısı, ışık ve elektrik kullanılarak bir metnin görüntüsünün birebir kağıt üzerine aktarılmasını sağladı.